De Surinaamse overheid neemt alle activiteiten van het bauxietbedrijf Suralco over. Dat maakte de huidige eigenaar, het Amerikaanse Alcoa, dinsdag bekend.

De bauxietindustrie in Suriname zit al lange tijd in zwaar weer. Door de lage prijzen op de wereldmarkt zag Suralco zich vorig jaar al gedwongen de productie fors te verlagen en drong Alcoa al langer aan op steun van de Surinaamse overheid om de industrie voor Suriname te behouden. Er staan zo’n 700 banen op het spel.

Einde tijdperk

Het bedrijf en de overheid hebben nu afgesproken dat een staatsbedrijf de activiteiten van Suralco overneemt. Die transactie wordt naar verwachting voor 1 juli afgerond. Het is nog niet bekend hoeveel Suriname voor Suralco zal betalen: de details van de overdracht zijn niet uitgewerkt, laat een woordvoerder van Alcoa weten aan Z24.

Bauxiet, de grondstof voor aluminium, was decennialang hét exportproduct van Suriname, maar werd de laatste jaren verdrongen door olie en goud. In 1958 bouwde Suriname met financiering van Alcoa de Brokopondo-stuwdam. De waterkrachtcentrale leverde stroom voor een aluminiumsmelter, die in 1999 werd gesloten.

Afhankelijk van waterkracht

Als onderdeel van de oorspronkelijke overeenkomst zou Alcoa de dam in 2033 aan Suriname overdragen. Suriname is voor zijn stroomvoorziening grotendeels van de dam afhankelijk. Suralco verkoopt de stroom aan de Surinaamse staat.

Vorig jaar had het land te kampen met wekenlange stroomuitval, omdat Suralco turbines in de waterkrachtcentrale had uitgeschakeld. Door aanhoudende droogte was het waterniveau in het stuwmeer te laag om alle turbines te laten draaien.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl